Cafe Scientifique Athens
  • Home
  • Upcoming talks
  • 2020-2021
  • 2019-2020
  • 2018-2019
  • 2017-2018
  • 2016-2017
  • 2015-2016
  • 2014-2015
  • 2013-2014
  • Άνοιξη 2013
2018-2019
Picture
12 Νοεμβρίου 2018
«Αρχιτεκτονική + Χώρος»
Μαριάννα Αθανασιάδου
, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Master in Architecture - Harvard University, schema architecture & engineering

Μερικά από τα ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν:
Τι είναι χώρος; Πώς η αρχιτεκτονική χρησιμοποιεί τον χώρο; Πώς εξελίχθηκε ιστορικά η δημιουργία του χώρου; Ποια είναι η σχέση της κλίμακας με τον χώρο; Ποια στοιχεία του χώρου επιδρούν στον άνθρωπο; Πώς ο χώρος διεγείρει τις αισθήσεις;

Η Μαριάννα Αθανασιάδου αποφοίτησε με άριστα από την σχολή Αρχιτεκτονικής του Arizona State University (ASU). Έλαβε βραβεία και υποτροφίες για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις της. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της με υποτροφία και Advanced Placement στο Πανεπιστήμιο Harvard απ' όπου αποφοίτησε το 2005. Εκεί διακρίθηκε για τις εργασίες της «Cheongyecheon’s Restoration in Seoul» και «Housing Development in Boston» οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Harvard Studio Works. Ήταν φιναλίστ για το Clifford Wong Prize στον αστικό σχεδιασμό για την Διπλωματική της Εργασία ανάπλασης και επανάχρησης του Ολυμπιακού Χωριού της Αθήνας. Το 2001 με την πανεπιστημιακή ομάδα GLUE έλαβε το βραβείο Progressive Architecture Award για την ανάπλαση της λεωφόρου Scottsdale στην Αριζόνα. Έχει συνεργαστεί με σημαντικά διεθνή γραφεία στο Φοίνιξ, στο Λος Άντζελες, στη Βοστώνη και την Αθήνα. Πολλά από τα έργα της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά και έχουν εκτεθεί στα Μουσεία Getty, MoΜΑ, και στο World Architecture Festival. Έχει λάβει επίσης σημαντικά βραβεία με το γραφείο της schema architecture & engineering, όπως Έπαινο από τις ΔΟΜΕΣ για το καλύτερο πραγματοποιημένο έργο των ετών 2011‐2015. To 2018 έλαβε το βραβείο αρχιτεκτονικής «Europe 40 UNDER 40» ως μία από τους 40 πιο ελπιδοφόρους και αναδυόμενους νέους αρχιτέκτονες κάτω των 40 ετών στην Ευρώπη, από το Διεθνές Μουσείο του Chicago Athenaum και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρχιτεκτονικής Τέχνης & Αστικών Σπουδών.


Picture
10 Δεκεμβρίου 2018
«Αστροβιολογία: Η επιστήμη της αναζήτησης της αρχής και της εξέλιξης της ζωής»
Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης
, Αναπληρωτής Καθηγητής, Εργαστήριο Ορυκτολογίας-Πετρολογίας-Κοιτασματολογίας, Σχολή Μηχανολόγων Μεταλλείων-Μεταλλουργών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Δείτε την ομιλία του κ. Χατζηθεοδωρίδη στο site του blod.gr

Η αναζήτηση της ζωής σε άλλους πλανήτης δημιούργησε την Αστροβιολογία, ένα καινούργιο διεπιστημονικό πεδίο έρευνας. Αν και η αναζήτηση αυτή ξεκίνησε από χημικούς και βιολόγους, συνδέθηκε άμεσα με τη γεωλογία, δεδομένου ότι και τα ίχνη της ζωής φυλάσσονται πολύ καλά μέσα στα ορυκτά και τα πετρώματα και μόνο εκεί μπορούμε να τα βρούμε. Άλλωστε, η παλαιοντολογία θεωρείται μέρος της γεωλογίας και διδάσκεται στα προγράμματα σπουδών των γεωλογικών τμημάτων. Ίσως τα ίχνη αυτά να βρίσκονται ακόμη στη γη μας, αν και αυτό δεν είναι πολύ πιθανό μιας και τα πρώτα πετρώματά της ανακυκλώθηκαν πολλαπλώς λόγω των τεκτονικών κινήσεων. Είναι όμως πολύ πιθανό να βρίσκονται ακόμη σε άλλους πλανήτες, γι' αυτό και τους εξερευνούμε, όπως για παράδειγμα τον Πλανήτη Άρη. Το εύρος της πληροφορίας που αντλήσαμε μέχρι τώρα ήταν τέτοιο που πλέον αυτές οι επιστήμες έχουν τόσο πολύ διεισδύσει η μία στην άλλη, ώστε μπορούμε να θεωρήσουμε την Αστροβιολογία σαν μια αυτόνομη επιστήμη, ενώ διαφαίνεται πλέον η ανάγκη δημιουργίας προγραμμάτων σπουδών Αστροβιολογίας. Αυτή η αναζήτηση τελικά μας οδήγησε σε νέα μονοπάτια που ταυτίζονται και με τις αρχικές μας φιλοσοφικές ανησυχίες και ερωτήματα, δηλαδή: Πώς ξεκίνησε η ζωή και σε ποια περιβάλλοντα; Ξεκίνησε εδώ στην γη μας ή είμαστε όλοι εξωγήινοι; Ποια είναι τα φυσικοχημικά όρια ύπαρξης της ζωής;
Στην ομιλία θα αναφερθούμε στις βασικές αρχές της νέας αυτής επιστήμης, και στα περιβάλλοντα που υποθέτουμε ότι ξεκίνησε η ζωή, στα είδη των ιχνών "απολιθωμάτων" που αφήνει η ζωή στα πετρώματα και ορυκτά αυτών των περιβαλλόντων, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο τα ανιχνεύουμε ή τα διακρίνουμε.

Ο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης σπούδασε Γεωλογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Manchester στην Αγγλία, απ' όπου έλαβε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στον τομέα των Επιστημών της Γης. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Τμήμα Γενικών Επιστημών (τώρα Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών). Έχει εργαστεί επίσης στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, και στο Ινστιτούτο Μικρομηχανικής και Μηχανικής Ακριβείας, του Πολυτεχνείου της Βιέννης στην Αυστρία, όπου ασχολήθηκε με τη μικρομηχανική και τις φωτονικές τεχνολογίες. Από το 2003 διδάσκει στον Τομέα Γεωλογικών Επιστημών της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ορυκτολογίας, Πετρολογίας και Κοιτασματολογίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ορυκτολογία και τις εφαρμογές της, την πετρολογία, τους ορυκτούς πόρους, τη γεωχημεία, την πλανητολογία, την αστροβιολογία και την ανάπτυξη αναλυτικών συστημάτων και λογισμικού. Είναι εντεταλμένο μέλος για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Αστροβιολογίας (European Astrobiology Network Association - EANA) και προωθεί την Αστροβιολογία στην Ελλάδα μέσω της ιστοσελίδας που διαχειρίζεται (http://www.astrobiology.gr). Ασχολείται επίσης με τη συντήρηση και τον καθαρισμό αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς με τεχνικές laser.



Picture
21 Ιανουαρίου 2019
«Αναζητώντας το ελιξίριο της αιώνιας νεότητας»
Στάθης Γκόνος
, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Δείτε την ομιλία του κ. Γκόνου στο site του blod.gr

Όλοι μας αγωνιούμε για την επίδραση του χρόνου στη ζωή μας. Κι όμως οι σύγχρονες Βιοϊατρικές έρευνες έχουν αναδείξει πληθώρα γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων οι οποίοι υπόσχονται την επιστροφή στην νεότητα. Μπορούμε να καθυστερήσουμε ή και να αναστρέψουμε τη γήρανση και τελικά να επιτύχουμε την αιώνια νεότητα; Υφίστανται κοινωνικο-οικονομικά και βιοηθικά ζητήματα;

Ο Δρ Στάθης Γκόνος είναι Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών/Ι.Β.Φ.Χ.Β και Docent στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Όρεμπρο στη Σουηδία. Είναι πτυχιούχος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διδάκτωρ Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης (Βρετανία) και διετέλεσε Ερευνητής στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Ludwig του Λονδίνου. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εστιάζουν στα γενετικά και περιβαλλοντικά αίτια της γήρανσης και της μακροβιότητας. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 120 ερευνητικές εργασίες σε διακεκριμένες διεθνείς επιστημονικές επιθεωρήσεις, είναι συγγραφέας μονογραφών και κάτοχος παγκοσμίων Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας από τα οποία έχουν προκύψει καινοτόμα αντιγηραντικά προϊόντα. Έχει προσκληθεί να δώσει διαλέξεις σε 90 διεθνή συνέδρια (UNESCO, Ευρωκοινοβούλιο κ.α.), συνδιοργανώνει από το 1999 τα συνέδρια «Μοριακής Βιολογίας» στις Σπέτσες, τα οποία έχουν τιμήσει με την παρουσία τους πολλοί Νομπελίστες και έχει διοργανώσει, μεταξύ άλλων, το 2ο Ευρωπαϊκό και το 12ο Παγκόσμιο Συνέδριο «Βιοϊατρικής Γήρανσης». Έχει διατελέσει «Εμπειρογνώμων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη «Μελέτη της ανάπτυξης του ανθρώπου και της διαδικασίας της γήρανσης» και Αναπληρωτής Εθνικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη «Γονιδιωματική και Βιοτεχνολογία για την Υγεία» καθώς και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της International Union of Biochemistry and Molecular Biology. Είναι Αρχισυντάκτης (Editor-in-Chief) της επιθεώρησης "Mechanisms of Ageing & Development" και μέλος της συντακτικής επιτροπής των επιθεωρήσεων "Experimental Gerontology", "Free Radicals Research", "Redox Biology" και "IUBMB Life".



Picture
18 Φεβρουαρίου 2019
«Οι Ακρίτες και οι Ακρίδες» Μια ιστορία πολέμου στον Άη Στράτη, με όπλο την Εντομολογία
Αντώνιος Τσαγκαράκης
, ΕΔΙΠ, Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας & Εντομολογίας, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το νησί «Άγιος Ευστράτιος» ("Άη Στράτης" για τους περισσότερο μυημένους), νότια της Λήμνου, είναι περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000. Τα τελευταία χρόνια, το μικρό νησί πλήττεται από μεγάλους πληθυσμούς ακρίδων (σε πολλές περιπτώσεις πάνω από 10 χιλιάδες άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο!) Οι ακρίδες αφενός κατατρώγουν την βλάστηση, ζημιώνοντας τον πρωτογενή τομέα, αφετέρου προκαλούν πανικό και εντομοφοβία σε μεγάλη μερίδα των κατοίκων, εισβάλοντας στον οικισμό του νησιού. Η συγκυρία της (εξ αγχιστείας) καταγωγής ενός μέλους του διδακτικού προσωπικού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών από το νησί οδήγησε στην συνάντηση του τοπικού Δήμου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με το Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας & Εντομολογίας του ΓΠΑ. Από το σημείο αυτό ξεκινα μια ωραία περιπέτεια που τα έχει όλα: Μάχες στο πεδίο, Ηρωισμούς, Οικολογία, Παραδοσιακή και High-Tech εξολόθρευση (ακρίδων), Σκληρή Ομαδική Δουλειά και Happy End (;)!

Ο Αντώνης Τσαγκαράκης είναι μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού στο Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Γεωπόνος, διδάκτωρ Γεωργικής Ζωολογίας & Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διετέλεσε μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο University of Florida των ΗΠΑ επί τριετία. Είναι συγγραφέας άνω των 30 ερευνητικών εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, δύο βιβλίων και άνω των 100 ανακοινώσεων σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά Συνέδρια. Επίσης, έχει δώσει ομιλίες σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες ύστερα από πρόσκληση και έχει συμμετοχή (ως επιστημονικός υπεύθυνος, ή κύριος ερευνητής) σε πάνω από 20 ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Τα ερευνητικα του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Γεωργική Εντομολογία και την Ολοκληρωμένη Αντιμετώπιση Εντόμων, ενώ ασχολείται και με την Ιατρική Εντομολογία, τα Έντομα Υγειονομικης Σημασίας και τα Κοινωνικά Έντομα.



Picture
18 Μαρτίου 2019
«Η πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη: Προκλήσεις, Πολιτική και Πρακτικές»
Ιόλη Χρηστοπούλου
, Policy Coordinator, The Green Tank

Έχουν περάσει περίπου 30 χρόνια από τον πρώτο ορισμό της βιώσιμης ανάπτυξης. Τα επόμενα 10 χρόνια φαίνεται ότι θα είναι τα πιο κρίσιμα για την επίτευξη της. Γιατί είναι πλέον απαραίτητη η στροφή προς μία βιώσιμη ανάπτυξη; Ποιες είναι οι δυσκολίες και οι προκλήσεις στην πορεία για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης; Υπάρχουν οι απαραίτητες θεσμικές και πολιτικές βάσεις που θα καταστήσουν τη μετάβαση προς μία βιώσιμη ανάπτυξη πραγματικότητα; Υπάρχουν παραδείγματα πρακτικών που μας δίνουν ελπίδα ότι θα τα καταφέρουμε;

H Ιόλη Χριστοπούλου, τελειώνοντας από το Κολλέγιο Αθηνών, σπούδασε διεθνείς σχέσεις με έμφαση στο διεθνές περιβαλλοντικό δίκαιο στο Mount Holyoke College (ΗΠΑ, summa cum laude). Συνέχισε τις σπουδές της στο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts (ΗΠΑ) όπου επικεντρώθηκε σε θέματα διεθνούς δικαίου, διεθνών οργανισμών και διεθνούς περιβαλλοντικής πολιτικής και διακυβέρνησης. Στην ίδια σχολή ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή, αναφορικά με τη συμβολή των διαρθρωτικών ταμείων στην αειφόρο ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2005 ως το 2018 εργάστηκε στο WWF Ελλάς αρχικά ως επιστημονική συνεργάτιδα και στη συνέχεια για 10 χρόνια ως υπεύθυνη πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον. Στο τέλος του 2018, η Ιόλη (συν)ίδρυσε τη δεξαμενή σκέψης για το περιβάλλον, την ενέργεια, την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη, The Green Tank, όπου είναι συντονίστρια πολιτικής. Επίσης, είναι μία εκ των δύο εκπροσώπων των περιβαλλοντικών οργανώσεων στην Επιτροπή Φύση 2000, στην οποία έχει οριστεί αναπληρώτρια πρόεδρος. Παράλληλα, διδάσκει ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική στο College Year in Athens (ΔΙΚΕΜΕΣ).


Picture
15 Απριλίου 2019
«Το ελληνικό τοπίο της τεχνολογίας Blockchain και τα οφέλη της για τις επιχειρήσεις»
Γιώργος Πάνου
, μέλος ΔΣ του Hellenic Blockchain Hub

Διανύοντας το πρώτο μισό του 21ου αιώνα, η ανθρωπότητα έχει κατακλυστεί από τεχνολογικές επαναστάσεις (Επαυξημένη Πραγματικότητα - Augmented Reality, Τεχνητή Νοημοσύνη - Artificial Intelligence, Νευρωνικά Δίκτυα - Neural Networks) οι οποίες θα αλλάξουν έμμεσα ή άμεσα τον τρόπο που λειτουργούμε καθημερινά. Μία από αυτές τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες τάσεις στην τεχνολογία του μέλλοντος είναι και η τεχνολογία Blockchain, η υποκείμενη τεχνολογία κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin. Η κουβέντα γύρω από το blockchain μπορεί να είναι επίκαιρη αλλά δεν είναι νέα. Ήδη από τη δεκαετία του 90 ερευνητές θέλοντας να δημιουργήσουν ένα σύστημα τήρησης χρονοσφραγίδας σε έγγραφα δόμησαν την τεχνολογία πάνω σε Merkle Trees ή Hash trees, τεχνολογία παρόμοια με αυτή του blockchain. Στη συνέχεια, και με την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το 2008 εμφανίστηκε ο επιστήμονας Satoshi Nakamoto, ο οποίος συνέταξε μία εργασία όπου περιέγραφε ένα σύστημα μεταφοράς χρημάτων και αξιών σε ένα αποκεντρωποιημένο δίκτυο. To blockchain είχε ήδη κάνει την εμφάνιση του.
Η τεχνολογία blockchain μπορεί να βρει εφαρμογή σε μια σειρά από κλάδους της οικονομίας και της κοινωνίας, ενώ μετασχηματίζει ριζικά τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της οικονομίας καθώς δημιουργεί την τεχνολογική δυνατότητα για ύπαρξη κατανεμημένης μορφής εμπιστοσύνης. Με την τεχνολογία blockchain, η εμπιστοσύνη που μέχρι τώρα υπήρχε λόγω μιας συμβατικής σχέσης δημιουργείται λόγω του κατανεμημένου και ασφαλούς τρόπου αποθήκευσης, διαχείρισης και ανταλλαγής πληροφορίας και διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών. Αυτό έχει τεράστια σημασία, καθώς μπορεί να επηρεάσει τις μέχρι σήμερα παραδοσιακές έμπιστες οντότητες (trusted authorities), τις συναλλαγές και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, επιφέροντας αλλαγές σε όλα τα υφιστάμενα οικονομικά και επιχειρησιακά μοντέλα που καθημερινά όλοι μας χρησιμοποιούμε.
Η τεχνολογία Blockchain επομένως θα αλλάξει το επιχειρηματικό τοπίο εξαφανίζοντας τους διαμεσολαβητές, καθιστώντας τις συναλλαγές γρήγορές ασφαλείς και αδιαμφισβήτητες. Υπολογίζεται ότι η επιχειρηματική αξία του Blockchain θα φτάσει τα $176 δισεκατομμύρια μέχρι το 2025. Σε τι βασίζεται όμως η τεχνολογία αυτή; Και γιατί προβλέπεται ότι θα συμβάλλει σημαντικά σε πολλαπλές εφαρμογές στο μέλλον; Στην παρουσίαση θα δούμε ποιοι επιχειρηματικοί κλάδοι αξιοποιούν την τεχνολογία blockchain αυτή τη στιγμή και στην Ελλάδα, και θα επιχειρήσουμε μερικές προβλέψεις για το μέλλον και τις ευκαιρίες που αναδύονται για νέες θέσεις εργασίας αλλά και προσθήκη αξίας στις επιχειρήσεις, προσθέτοντας διαφάνεια και εμπιστοσύνη στις συναλλαγές.

O Γιώργος Πάνου είναι απόφοιτος του Hellenic American University, New Hampshire, USA τμήμα πληροφορικής (BSc Information Technology) και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου MBA στην Διοίκηση Επιχειρήσεων από το ALBA Graduate Business School. Έχει πολυετή εμπειρία σε διοικητικές θέσεις, στον Τραπεζικό χώρο και στον χώρο της Πληροφορικής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εργάζεται στην Mellon Technologies από το 2002, όπου είναι ο επικεφαλής της Ψηφιακής Καινοτομίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού, με ευθύνη την ανάπτυξη και ενσωμάτωση νέων καινοτόμων προϊόντων τεχνολογίας αιχμής. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Hellenic Blockchain Hub, ένα μη κερδοσκοπικό δίκτυο στελεχών από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, με ενδιαφέρον και όρεξη να προωθήσουν τη γνώση γύρω από την τεχνολογία blockchain - DLT. Eνδιαφέροντα: #machinelearning #AI, #blockchain #fintech #innovationmanagment #digitaltransformation


Picture
16 Μαΐου 2019
«Συνθέτοντας το μέλλον της Βιολογίας»
Eρευνητική ομάδα iGEM Athens 2019

https://2019.igem.org/Team:Athens

Σήμερα, η Βιολογία, ή αλλιώς “Επιστήμη της Ζωής”, αποτελεί ένα συνεχώς εξελισσόμενο πεδίο έρευνας, διαδραματίζοντας έναν αδιαμφισβήτητα κεντρικό, αν και πολλές φορές σιωπηρό, ρόλο στη ζωή μας. Στην ομιλία αυτή, θα εξετάσουμε έναν ανερχόμενο και πολλά υποσχόμενο τομέα της, ο οποίος μάλιστα είναι και εντόνως διεπιστημονικός, την Συνθετική Βιολογία, δηλαδή το πεδίο της σύνθεσης νέων βιολογικών συστημάτων με καινοτόμες μεθόδους και άκρως σημαντικές εφαρμογές στην Ιατρική. Ύστερα, θα μιλήσουμε για τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας, στον οποίο συμμετέχουμε εκπροσωπώντας τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Αθήνας, και θα παρουσιάσουμε το ερευνητικό θέμα με το οποίο εμείς ασχολούμαστε στα πλαίσια του διαγωνισμού.

Ιάσων Μηλιώνης: Στα λυκειακά του χρόνια, εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Πανευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών (European Science Olympiad) και στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Χημείας (International Chemistry Olympiad), για την οποία και βραβεύτηκε με μετάλλιο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Απόφοιτος του ιστορικού Προτύπου Λυκείου Αναβρύτων, εισήχθη στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Στη διάρκεια των σπουδών του μέχρι σήμερα, έχει υπάρξει μέλος της Ελληνικής Ομάδας σε δύο Ολυμπιάδες Πανεπιστημιακών Μαθηματικών.
Φανή Ζούμπου: Φοιτήτρια του 5ου έτους στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ωστόσο, πριν ακόμα από την ιατρική επιστήμη, εκδήλωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις Φυσικές Επιστήμες. Ως μαθήτρια, διετέλεσε δύο φορές μέλος της ελληνικής αποστολής στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Βιολογίας (International Biology Olympiad - IBO), όπου και τιμήθηκε με εύφημο μνεία και χάλκινο μετάλλιο. Πέρα από τις σπουδές της, της αρέσει να ταξιδεύει… Έτσι, όπως επισημαίνει και η ίδια, νιώθει ιδιαίτερη χαρά για το νέο “ταξίδι” που έχει ξεκινήσει ως μέλος της iGEM Athens 2019, ένα “ταξίδι” που θα φτάσει την ομάδα, μεταφορικά, μακριά μέσα στον κόσμο της έρευνας και κυριολεκτικά μακριά μέχρι τη Βοστώνη.
Νικόλας Καλαβρός: Τεταρτοετής φοιτητής του τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από μικρός ενδιαφερόταν πολύ για τη χημεία και την βιολογία και έπαιρνε μέρος σε παρεμφερείς διαγωνισμούς, πειραματικούς και μη. Μετά την είσοδο στο Πανεπιστήμιο, τον μάγεψε η πληροφορική και τώρα προσπαθεί να παντρέψει τις δύο επιστήμες. Το κύριο του ενδιαφέρον είναι τα ριβονουκλεϊκά οξέα και το μη κωδικό DNA, δηλαδή το DNA που δεν καταλήγει να μεταφράζεται σε πρωτεΐνες, όμως φαίνεται πως παίζει καίριο ρόλο στη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης.
Αναστάσιος Γαλάνης: Σπούδασε Φαρμακευτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, αλλά η αγάπη του και η περιέργεια για τον εγκέφαλο τον οδήγησαν ξανά πίσω στην Ελλάδα όπου και κάνει το μεταπτυχιακό του στις Νευροεπιστήμες στο ΕΚΠΑ. Ανάμεσα σε άλλες ασχολίες του, ξεκίνησε το Neuroscience Unlimited το 2017 για την επικοινωνία της νευροεπιστήμης στο ευρύ κοινό.



Picture
12 Ιουνίου 2019
«Σύγχρονες τάσεις στην αξιοποίηση των μανιταριών»
Γιώργος Κουτρώτσιος
, Γεωπόνος-Μυκητολόγος, Εργαστήριο Γενικής & Γεωργικής Μικροβιολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Οι μύκητες αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα οργανισμών στον πλανήτη μετά τα έντομα και εξαπλώνονται σε όλα τα γνωστά ενδιαιτήματα. Η μελέτη των μυκήτων σε αντίθεση με άλλους ανώτερους οργανισμούς όπως τα φυτά και τα ζώα ξεκίνησε πολύ πρόσφατα αποκαλύπτοντας μας τόσο την χρησιμότητα τους για τα οικοσυστήματα όσο και τις δυνατότητες αξιοποίησης τους από τον άνθρωπο. Μεταξύ αυτών η παραγωγή φαρμακευτικών ουσιών, η επεξεργασία αποβλήτων, η βιολογική καταπολέμηση ασθενειών ή ακόμη και η παραγωγή υλικών προς αντικατάσταση του πλαστικού. Τα μανιτάρια από την άλλη αποτελώντας τον "καρπό" των μυκήτων έχουν την δυνατότητα να αναπτύσσονται σε πληθώρα γεωργικών υπολειμμάτων αποτελώντας τροφή ιδιαίτερής διατροφικής και φαρμακευτικής αξίας. Τελικά οι μύκητες θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι συνυφασμένοι με την αποσύνθεση και τη σήψη ή να αντιμετωπιστούν ως μέρος της παγκόσμιας βιοποικιλότητας και ως σημαντικά εργαλεία για τη σύγχρονη επιστήμη;

Ο Γιώργος Κουτρώτσιος είναι γεωπόνος - μυκητολόγος έχοντας ολοκληρώσει τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές του στο τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ και την Μηχανική Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου αντίστοιχα. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 2018 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ τα τελευταία 9 χρόνια εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης του ΓΠΑ. Έχει εργαστεί σε πληθώρα ερευνητικών προγραμμάτων και έχει δημοσιεύσει δεκάδες εργασίες με θέμα την αξιοποίηση των μυκήτων για την επεξεργασία αποβλήτων και την παραγωγή μανιταριών. Με τα μανιτάρια ασχολείται τα τελευταία 15 χρόνια ενώ έχει εκπαιδεύσει περισσότερα από 1000 άτομα στη συλλογή και ταυτοποίηση μανιταριών μέσω σεμιναρίων που διοργανώνει σε όλη την Ελλάδα με τον συνεργάτη του Ηλία Πολέμη.

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Home
  • Upcoming talks
  • 2020-2021
  • 2019-2020
  • 2018-2019
  • 2017-2018
  • 2016-2017
  • 2015-2016
  • 2014-2015
  • 2013-2014
  • Άνοιξη 2013